Ili jesi ili nisi – VEGAN

Posted by

Veganstvo je samo manifestacija otelotvorene filozofije življenja. Veganstvo se ne bira. Ono je moralni imperativ. Veganstvo se osvesti u pojedincu, razvije, sazri… odraste. Veganstvo nije način ishrane. Ono je svest prilikom buđenja, ono su dela pojedinca tokom čitavog dana, ono je mir u snu. Razvijena svesnost neće nestati, stoga ne možeš privremeno biti vegan. Niti povremeno. Veganstvo nije ugovor. Veganstvo si ti. To nosiš u sebi. To te čini. Ono se temelji u tvojim uverenjima i prikazuje u tvojim delima.

Veganstvo te može promeniti. Mene jeste promenilo. Veganstvo ne znači emocionalnu labilnost, ali znači požrtvovanost. Veganstvo ne znači elitizam, ali znači iskakanje iz kalupa. Veganstvo ne znači da imaš mogućnost da spasiš živote svih žrtava industrije mesa i mleka, ali znači da godišnje ti kao pojedinac spasiš i do 200 života. Veganstvo ne znači nužno da ćeš promeniti svet, ali znači da ga menjaš. Veganstvo ne znači da možeš uticati na geopolitiku ali utičeš na ekonomiju. Veganstvo ne znači da si bolji/a od većine, ali znači da si hrabar/ra izađeš na teren i govoriš u ime onih kojima je pomoć potrebna. Nije svaki pojedinac heroj. Ne može da bude. I ne mora da bude. Ali svakoj životinji koja nije uzgojena u klanici, svakoj životinji koja je oslobođena iz klanice, svakoj životinji koja u ekosistemu ostvaruje svoju svrhu samim postojanjem, vegan/ka jeste heroj. Možda ti se učini da kao individua nemaš snage da se boriš protiv jakih sistema koji kreiraju društveni poredak, ali ti si i dalje na liniji vatre. Znaš to. Ti si tržište. Ti si glas. Ti si snaga. Ti si život. Ti si ekosistem.

Vredno je.

Zamsili da naiđeš na povređenu životinju. Zamisli da si u mogućnosti da joj pomogneš. Zamisli da joj pomogneš. Zamisli da ona preživi. Zahvaljujući tebi. Samo zahvaljujući tebi. Kako ćeš se osećati? Da li ćeš pomisliti da jedan život nije vredan, jer životinje jedu jedna drugu? Da li ćeš osetiti radost i ponos što je život spašen zahvaljujući tvojim delima?

Veganstvo je potrebno. Potrebno je životinjama. Svaki život je važan. Budi heroj nekolicini, a zajedno ćemo biti heroji planeti.

Screenshot-2018-7-3 jagnje - Google претрага.png

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.