Klatki farme krzna

Klatki: Skrivene farme Evrope

Posted by

Klatki – Skrivene farme Evrope je dokumentarni film nastao uz pomoć neprofitne organizacije Open Cages/Otvoreni kavezi, a koji je režirao  C.M. Jackson i koji je ove godine izašao iz postprodukcije.

Tridesetominutni film prikazuje upravo ono što strukture koje profitiraju nad surovim mučenjem i eksploatacijom krznenih životinja ne žele da vidimo – a to je kako zaista izgleda život i smrt bića koja se kasnije prodaju kao „krzneni modni detalji”.
Film Klatki – Skrivene farme Evrope, prikazuje grupu aktivista koji su tajno snimali dve velike farme u Poljskoj: farmu lisica i farmu kanadskih kuna.

Klatki je nedavno prikazan i u Engleskoj, i to u okviru peticije protiv zabrane uvoza krzna. Za Srbiju je ovaj film posebno važan, imajući u vidu da smo i mi kao zemlja trenutno suočeni sa otporima među političkim strujama koje profitiraju od farmi krznašica – koje zbog toga osporavaju sprovođenje zabrane uzgoja krznašica zarad krzna, a koje smo kao zemlja obavezni da sprovedemo u okviru Zakona o dobrobiti životinja.
Podupret statistikama koje su potpuno dostupne u svim medijima, ovaj istraživački film prikazuje nešto drugo – realnost surovosti totalnog nasilja kojima su izložene krznene životinje zarad profita koji se može i poetičkim, ekološkim i ekonomskim načelima dovesti u pitanje.

Klatki Poster v8

Ovaj film prikazuje ono što verovatno svi očekujemo da vidimo:
odsečeni od svog prirodnog habitusa, kopneni i vodeni krznaši žive svoje prestrašne živote daleko od pogleda bilo koga ko bi mogao da ih spasi, u majušnim kavezima, izgladneli, bez svetlosti, bez uslova za razvoj – nervno rastrojeni, tražeći spas u
samo-uništenju tako što udaraju besomučno svojim telima u zidove kaveza, ili pak izjedaju jedni druge od gladi, tako stvarajući infektivne dekubituse.

Možda se pitate: zašto da gledam Klatki, zašto da se mučim?

Zato što, bez obzira na očekivanja, surovu realnost sa kojom nas suočava film Klatki -Skrivene farme Evrope ne možemo da aniticipiramo.
Treba da pogledamo ovaj film zato što nam daje uvid u istinu, koju mnogi ne žele da vidimo.
Treba da pogledamo ovaj film, zato što istina obavezuje da uradimo sve što je u našoj mogućnosti, da stanemo na put ovim surovim i potpuno nepotrebnim praksama.

Autorka: Neda Radulović, doktorantkinja Fakulteta Dramskih Umetnosti

Pogledajte ekskluzivni klip iz dokumentarnog filma Klatki: Skrivene farme Evrope

 

Udruženje za zaštitu i prava životinja ”Sloboda za životinje“  poziva vas 30. juna u 18 časova na projekciju dokumentarnog filma Klatki: Skrivene farme Evrope (više na www.klatkifilm.com) koja će se održati u Domu omladine Srbije.

Nakon filma biće održana kratka diskusija na ovu temu sa posebnim osvrtom na prilike u našoj zemlji. Ulaz je slobodan, ali je broj mesta ograničen.

Podsećamo vas da je u toku kampanja Za Srbiju bez krzna koju sprovodi Udruženje Sloboda za Životinje, a koja je deo regionalnog projekta Zauvek Bez Krzna – Fur Free Forever.

Odaberite crvenu pilulu uprkos gorkom ukusu koji ostavlja za sobom!

 


Za više informacija posetite sledeće linkove:

Pogledajte film Klatki online: https://klatkifilm.com/watch.html 

Open Cages/Otvoreni Kavezi: https://www.facebook.com/opencages/

Sloboda za Životinje: https://www.facebook.com/SlobodaZaZivotinje/?ref=br_rs

Za Srbiju bez krzna: https://www.facebook.com/zasrbijubezkrzna/

Fur Free Forever: https://www.facebook.com/FurFreeForever/

Event: https://www.facebook.com/events/2040663026195518/

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.