Kako sam postala veganka

Posted by

Pas… svinja… krava…

Isto je. Isto je.

Sećam se perioda detinjstva kada sam povezala da konzumirajući meso jedem životinje. Sećam se trenutka kada sam pitala roditelje da li je moguće da živimo drugačije.

Ipak, najviše od svega pamtim tih nekoliko sekundi pre odgovora na pitanje. Taj strah i neizvesnost. Imala sam manje od pet godina i želela sam da mejam svet. Usledio je odgovor: “Znam da je tužno, ali takva je priroda. Moramo da jedemo meso da bismo preživeli. Nemamo izbora.”

Očekivaćete da sam pala u očajanje nakon te rečenice. Da sam plakala. Bila ljuta. Nervozna. Bojkotovala obroke. Ali ipak… tada se desilo moje prvo veliko poricanje. Moje prvo povlačenje. Moje prvo ignorisanje. Moje prvo zatvaranje: “Ako tako mora, neću razmišljati o tome.”

Dvadesetak godina kasnije već sam se bavila širokim spektrom tema. Upisivala se na master studije i pojma nisam imala šta želim, želela sam sve. Bio je vikend, neko nedeljno jutro čini mi se, bio je jul ili avgust… Na RTS-u se prikazivala poljoprivredna emisija sa akcentom na modernizaciji životinjskih farmi u našoj zemlji. PKB i još neke (meni) manje poznate industrije čije nazive nisam zapamtila. Sećam se krava, bile su u nekim oborima sopstvenog obima. Da. Nisu imale mesta da se okrenu, da naprave korak ili da legnu. Imale su teške zarđale lance oko vrata, amove preko lica. Bile su tihe. Nekako je sav prizor odisao depresivnom energijom nekom. Nisam mogla da zamislim nekoliko desetina krava na jednom mestu i tišinu. Svaka je ćutala. Svaka je trpela bolove. Svaka je prestala da se bori.

Sećam se i farme pilića i jaja i pokretne trake. Pilići jedni na drugima u više redova u gajbama koji bivaju neobazrivo prosuti na pokretnu traku čiji kraj nije bio prikazan. Danas znam gde se pokretna traka završava. U drobilici. Muški pilići budu živi samleveni jer ne doprinose industriji jaja, a ne mogu se proslediti u industriju mesa jer su neodgovarajući tip, drugačije uzgojeni. Nisu ekonomski isplativi. Više od 50% pilića na farmama jaja budu mužjaci i svaki od njih bude živ samleven u industrijskoj drobilici na kraju pogonske trake.

Tog dana sam imala klasičan doručak – hemendeks. Tog dana sam dala sebi rok od tri meseca da probam nešto da promenim. Da promenim svet, menjajući sebe – kliše. Prestala sam životinje da jedem tog dana. Verovala sam da je dovoljno, da ne doprinosim eksploataciji. Da sam načinila prvi korak u mojoj misiji spašavanja sveta i negovanja nepovredivosti života i osnovnih prirodnih prava.

Nije bilo dovoljno.

Nekoliko godina kasnije upoznala sam Filipa. Hvala ti Filipe. Filip je bio strpljiv. Plemenit. Filip je bio putokaz morala i etike. I dalje je. Sa Filipom sam pričala, Filip me nije osuđivao. Filip je objašnjavao. Filip me je pripremio za sledeći korak – korak ka veganstvu. Iskrena da budem, nisam imala predstavu šta me čeka. Bila sam uplašena. Mislila sam da nisam finansijski dovoljno jaka i stabilna da mogu da primenim veganstvo u stvarnom životu. Mentalitet karnivora je ostavio snažna uporišta u mom pogledu na svet. I bila sam užasno rastrzana. Uplašena, uzbuđena, tužna, frustrirana, srećna, ambiciozna… Mentalitet karnivora činio je da ne verujem u veganstvo u praksi. Mentalitet karnivora činio je da verujem da je veganstvo elitistički pokret eugenike. Mentalitet karnivora je Filip oslabio. Bila sam spremna i čekala prelomnu tačku.

Sledi video teleta i krave. Tele ima brnjicu sa šiljcima i pokušava da sisa. Zumira se vime krave koje je u ranama. Zumira se kravin pogled koji i dalje osećam kao nož. Prikazuje se nervoza teleta kako sve snažnije udara brnjicom kravu u vime i pokušava da je skine. Krava ga nije oterala. Ni u jednom trenutku se nije pomerila.

Dve godine kasnije i dalje sam veganka. Zdrava. Srećna. Zadovoljna. Uhranjena. Nije mi ugrožena finansijska stabilnost.

Dve godine kasnije deo sam pokreta koji se razvija. Dve godine kasnije predstavljam snagu osvešćenog dela populacije. Dve godine kasnije imam utisak da baš sve radim kako treba. Uspela sam. Menjam svet. Deo sam nečeg velikog. Jaki smo. Pokret je jak. Ideja je menjanje sveta. Neverovatna je snaga koju dobijate kada se povežete sa hiljadama istomišljenika istog ideala.

Menjam svet. Smanjujem patnju i bol. Oslobađam useve za proizvodnju biljne hrane namenjene gladnima. Deo sam prirode. Deo sam pokreta. Ja sam pokret.Screenshot-2018-6-26 vegan movement - Google претрага(1)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.