Marijan Risticevic

Još jedno pismo za Marijana

Posted by

Poštovani gospodine Rističeviću,

S obzirom da niste do sada pokazali naročitu sposobnost da zapamtite i sagledate širu sliku kada je privredna grana – farme krznašica – u pitanju, ili Vas nikakve informacije niti ne zanimaju dokle kod idete niz dlaku šačici vaših birača, pokušaću ponovo, sažeto, sa što manje reči da objasnim (nadam se da Vas nisam već izgubila ovde).

Dakle:

 1. Započeću sa očiglednom činjenicom da je uzgoj krznašica već zabranjen i da ste imali 10 godina (rečima: DESET) da tada mali broj farmi i porodica nađe druge načine privređivanja. Vegani nisu neprijatelji srpske privrede i malih privrednika kako želite da ih/nas predstavite.
 2. Većina građana u Srbiji ne nosi krzno. Nema za tim potrebu, niti želju. Krzneni odevni predmeti nisu tradicija u Srbiji, pa činjenica što uvoz nije zabranjen ne predstavlja prioritet, iako jeste validno pitanje. Prioritet su farme krzna koje ne služe našim građanima ni na jedan način. Upravo je suprotno.
 3. Prioritet nisu farme krava, svinja, jaja i mleka. Iako je danas nepotrebno surovo da jedemo životinjske proizvode, nismo toliko nerealni da mislimo da je moguće da u ovom trenutku zabranimo farme tih životinja i klanice. To nas ne sprečava da vršimo konstantnu edukaciju naših građana na ovu temu, ali vi ne treba sada time da se bavite. Ajde poslušajte većinu.

  anketa krzno
  Rezultati ankete: Da li treba zabraniti uzgoj činčila zbog krzna? (Izvor: B92)
 4. Većina građana protivi se ukidanju ovog zakona i protivi se uzgoju činčila u svrhe proizvodnje krzna da bi neki privilegovani pojedinci imali “koji dinar” više. Građani naše zemlje vide da je krzno nepotrebna i očigledna manifestacija okrutnosti. Ne tretirajte svoje građane kao da im je inteligencija niža od vaše.
 5. Srpska privreda se nikada nije oslanjala na proizvodnju krzna. Srpski seljak je skroman, pošten i radan i ne nosi krzno.
  Koje su dugoročne posledice okretanja srpskog seljaka proizvodnji krzna, kada u ovom trenutku krzno prestaje da bude trend? Većina velikih svetskih modnih brendova opredela se da ne koristi krzno u svojim kolekcijama. Da li mislite na srpskog seljaka kada njegov kapital želite da preusmerite na industriju koja nema budućnost?
 6. Farme krzna loše su za životnu sredinu. Pitajte vaše kolege u evropskim zemljama u kojima su farme krzna već zabranjene. Pitajte ih zbog čega je to tako. Pitajte ih o zagađenim resursima – vodi i zemljištu. Zbog čega? Da bi se neka “dama” ili “gospodin” u Beču ogrnuli skupocenom bundom?
 7. Ubijanje životinja ima psihološke posledice po čoveka. Istraživanja pokazuju porast kriminala i agresije među ljudima koji se bave ovim poslom.
 8. Hemikalije koje se koriste za očuvanje krzna od prirodnog procesa raspadanja su kancerogene i veoma toksične za svakog u proizvodnji ko rukuje krznom.
 9. Činčilama nije mesto u Srbiji. Ozbiljno. Ajde da se bavimo očuvanjem autohtonih vrsta kao što su: orao krstaš, apolonov leptir, stepski soko i druge. Da izgradimo staništa i hranilišta, kao i da edukujemo stanovništvo, pa i poljoprivrednike o otrovima koje ubijaju naše ugrožene ptice.

Umešala bih Vam se za trenutak još jednom u posao sa nekoliko predloga. Možda sam naivna, ali imam nekoliko ideja. Recimo da Vam prioritet bude da prvo prehranimo naš narod, da ne bude gladnih pored plodnih žitišta. Hajde da im obezbedite jeftino voće i povrće, žitarice i mahunarke. Hajde tu vodu iskoristite da zalijete biološke farme krastavaca umesto što pojite buduće mrtve krznene životinjice kojima nije mesto na našem tlu; a na toj zemlji zasadite još žita kako hleb ne bi nastavio da poskupljuje. Ili dajte malinarima malo više subvencija kada im već spuštate cenu do granica isplativosti. Nije slučajno da sa ponosom jedem srpske maline svuda u svetu. NE KRZNO, već maline!

Vaše polje delovanja je ogromno. Iskoristite ga!

Nemojte birati okrutnost, zagađenje, smrt i neizvesnu budućnost za naše seljake!

Ne zbog vegana ili zaštitara životinja. Učinite to zbog vašeg naroda zbog čije ste volje tamo gde jeste. Jer Vi niste oslobađeni moralne odgovornosti za ono što radite.

Uradite jednom pravu stvar Marijane Rističeviću!

S poštovanjem,

Građanka Veganka

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.