otvoreno pismo svastojedu

Otvoreno pismo svim svaštojedima

Posted by

Ovo pišem iskreno i sa uvažavanjem svakog od vas. Bez namere da budem superiorna i snishodljiva. Ovim putem vas molim da ponovo razmislite o svojim svakodnevnim izborima u životu. Želim da vas pozovem da nam se pridružite, da se zajedno borimo protiv torture nad životinjama, protiv specizma i eksploatacije. Potrebna nam je vaša pomoć!

Trudiću se da budem koncizna i bez patetike.

 • Životinje ne pripadaju nama da ih koristimo kako nam dođe. Životinje nisu stvar i nisu vlasništvo u apsolutnom smislu. Čak i ako “imate” psa, znate da on nije samo stvar, već deo vaše porodice za koji ste odgovorni.
 • Ne postoji ni jedan dovoljno dobar razlog da koristimo životinje. Ne postoje nutrijenti iz životinjskih proizvoda koje jednako lako ne možemo da dobijemo iz biljaka.
 • Lako je da ne koristimo životinje. Iako je u početku potrebno da uložite trud i vreme da se informišete, na kraju će vam veganski način života biti lak. Jednako lak kao i neveganski.
 • Zapitajte se da li je sebično od vas da koristite životinje za lični užitak u ukusu. Zar danas ne postoji veliki broj alternativa u kojima možete jednako uživati. Na našoj planeti ima 20.000 jestivih biljaka.
 • Ne postoje materijali kao što su vuna, svila, perje, koža ili krzno koje ne možemo zameniti biljnom ili sintetičkom alternativom. Nije potrebno da koristimo životinje kao odeću.
 • Mnogi od vas već ne idu u zoološke vrtove ili ne posećuju cirkuse u kojima se životinje zlostavljaju i drže bespotrebno zarobljene radi naše zabave. Ako i dalje plaćate da vas životinje zabavljaju, molim vas prestanite. Postoje brojni drugi načini da se zabavite.
 • Neki od vas možda već koriste kozmetiku sa nacrtanim zekom – koji označava da proizvod nije testiran na životinjama. Na ovaj način se patnja životinja makar za nijansu smanjuje. Ako niste razmišljali o tome, molim vas da počnete. Postoje kvalitetni preparati i šminka koji ne koriste životinje da na njima vrše eksperimente.
 • Tokom proteklih nekoliko godina ogroman broj svaštojeda odrekao se mesa, mleka, jaja, materijala i zabave koji uključuju životinje i sada se izjašnjavaju kao vegani. Ova ekpanzija nam govori u prilog tome da je danas prelazak na veganstvo relativno jednostavan proces. Molim vas da uzmete u obzir ovu ideju i postanete vegan.
 • Većina vas voli životinje. Imate priliku da živite dosledno vašim etičkim uverenjima. Možete da živite u skladu sa vašim životnim vrednostima i da ne koristite životinje ni na jedan način tako što izaberete veganski život.
 • Vaša ishrana je specistička. To je oblik diskriminacije prema nekim vrstama životinja – kravama, svinjama, kokoškama, kozama, ovcama, guskama, patkama. Ne postoji opravdan razlog da se jedna vrsta maltretira a druga voli.
 • Životinje koje se koriste za jaja i mleko i kolju za meso žive bolnim i ograničenim životom. Molim vas da pogledate neki snimak iz klanice ili sa farme jaja ili mleka. Ove životinje zaslužuju vaše poštovanje i jednak obzir koji imate za neke druge životinje danas.
 • Molim vas dođite na protest za oslobođenje životinja kad god možete. Protest protiv krzna, protiv mlečne industrije, protiv industrije jaja i slično. Vaše prisustvo i trud su preko potrebni životinjama kako bismo okončali bespotrebnu ekploataciju. Molim vas da pomognete životinjama i da oslobodimo svet specizma.

 

Potrebna nam je svaka pojedinačna osoba koja je spremna da se priključi pokretu za prestanak eksploatacije životinja. Nemamo to pravo da uzurpiramo tuđe živote do te mere da je smrt izlaz iz pakla. Razmisli i priključi nam se.

Molim te da uzmeš u obzir veganstvo kao priliku da pomogneš životinjama, planeti i sebi. Važno je. Postani vegan. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.