Penne regate recept veganski kuvar

Zavirite u veganski kuvar Ljiljane Čolović

Posted by

Retko kad u našoj zemlji možemo da se susretnemo sa veganskim kuvarom, te kad vam jedan ovakav padne šaka, ne možete a da ga zdušno ne prigrlite. Šarenilo fotografija koje mame svojim bojama poziva vas da pohitate u kuhinju i isprobate neki neobičan, egzotičan ili beskrajno intrigantan recept. Gotovo svaki je začinjen nekim specijalnim sastojkom koji budi maštu i radoznalost, ali i apetit. Fotografije kao da imaju ukus i miris, a kombinacije namirnica nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Veganska, zdrava, a ujedno i posna jela osmislila je, sa ljubavlju i strašću prema spremanju hrane, Ljiljana Čolović. Njen kuvar, bogat živim bojama i raznolikim receptima, može se nazvati malim umetničkim delom, jer pored pregršt informacija o sastojcima i kombinacijama ukusa, podseća na pravu slikovnicu.

Danas ćemo, za vas, zaviriti u ovaj šareni kuvar, a dok se hrana bude krčkala, prošetaćemo Ljiljinom kuhinjom. Sa nama je podelila divan recept za tople letnje dane koji su pred nama. Ostaje vam samo da uživate u spremanju, a potom ukusu ovog zdravog, veganskog jela.

Pene rigate sa zelenišem

Sastojci:

1 pakovanje pene rigate testenine

listovi brokolija

vlasac

tri lista zelja

mladi luk

svež đumbir

ljuta papričica

šolja kokosovog mleka

dimljeni tofu

himalajska so, beli biber

Priprema:

  1. Skuvati testeninu i procediti. Pomešati s kokosovim uljem i ostaviti po strani.
  2. Sav zeleniš oprati i ubaciti nakratko u secko.
  3. Sipati ulje u tiganj, dodati sitno seckan đumbir, deo ljute papričice i posle dva minuta dodati luk. Potom dodati zeleniš, propržiti desetak minuta i sjediniti sa testeninom. Sipati kokosovo mleko i ostaviti pet minuta na toploj ringli.
  4. Odozgo narendati dimljeni tofu i dodati preostali deo sitno seckane ljute papričice.

Važno: Đumbir se već pet hiljada godina koristi u ajuvredi, deluje na probavni trakt i pospešuje protok energije.

Ljiljana Colovic Veganski kuvar

Dok se testenina kuva, a mirisi bilja ispunjavaju dom, razgovarali smo sa Ljiljanom. Pročitajte koje nam je još savete za spremanje hrane otkrila autorka knjige, kao i sam put do pisanja veganskih recepata.

Zavirite u svet gde nastaje magija.

VP: Koji je to sastojak bez kog ne možeš da počneš da kuvaš i koji uvek moraš da imaš u kuhinji?  

To su začini i začinske biljke. Inače, često koristim jestive cvetove i samonikle biljke u određenim jelima, od začina kumin, korijander, kurkumu, šafran, čili, a od začinskih biljaka matičnjak, ruzmarin, nanu i lavandu, koje gajim u saksijama. Pošto volim ljuto, ponekad se na policama nađe i 11 vrsta ljutih začina. Jelo bez začina je kao čovek bez duše. U Indiji, na primer, pojedina jela sadrže 18 začina. Naravno, prethodno treba da se ovlada tehnikom kombinovanja aroma, mirisa i ukusa.

VP: Postoji li neki tajni začin koji tvojim jelima daje poseban i prepoznatljiv ukus?

Tajni začin je ljubav. Ukoliko neko s naporom volje ili iz nužde priprema ručak za sebe, porodicu, prijatelje, naravno da će se to osetiti u jelu. Ukoliko pak čista, nepomućena energija ispunjava prostor, ona će udahnuti dušu svakom jelu. Moja jela su prepoznatljiva po tome što su pikantna i lepo servirana. Obraćam pažnju na detalje, kompoziciju, sklad boja. Kuhinja je moje svetilište.

VP: Bilo je potrebno mnogo inspiracije i ljubavi za ovu riznicu recepata koju danas možemo da čitamo. Odakle ideja za sve kreativne recepte koje si u njoj podelila?

Uglavnom mi ideje naviru na putovanjima, gde istražujem lokalne kuhinje, običaje naroda na raznim meridijanima, njihove navike i kulinarske veštine. Boravak u prirodi mi mnogo znači jer u njoj sagledavam zakonitosti koje prenosim na svoja jela. Umetnost me inspiriše takođe, u prvom redu muzika, a potom i slikarstvo i arhitektura. Mašta je moje pogonsko gorivo.

VP: Veganstvo je sastavni deo tvog života, a pored brige o životinjama i planeti, ti si ga učinila još privlačnijim sa ukusnom hranom koju spremaš. Čini se da nema razloga zašto neko ne bi probao ovakav način ishrane, ali šta bi ti poručila onima koji se možda kolebaju?

Brojni su razlozi da se čovečanstvo otrgne varvarskim navikama jedenja životinja. U XX veku (koji je bio najgori vek u istoriji svetske civilizacije sa tri totalitaristička režima koji su odneli milijarde ljudskih života) veganizam je postao nova ideologija. Nije reč samo o pokretu.

Najpre su to moralni razlozi. Životinje su naši saputnici na ovom putovanju. One su inteligentna, svesna i osećajna bića. O inteligenciji delfina, orangutana, pčela, vrana, kokošaka i svinja napisani su milioni stranica. Ljudi mogu samo da se dive komunikaciji među životinjama, njihovom solidarisanju i saosećanju sa drugim živim bićima. Ko smo mi da im oduzmemo život koji im je neko podario? Priroda nesebično daje plodove koji nam obezbeđuju život. Postoje neraskidive spone između čoveka i celokupnog živog sveta. Vibracije između biljnog carstva i čoveka svako ko se veganski hrani može da oseti. Mi treba da zahvalimo Majci prirodi na obilju hrane. Nažalost, veštački izazvana glad u svetu predstavlja veliki problem. U pitanju je pohlepa, jer hrane ima dovoljno za sve ljude na planeti.

Osim moralnih, tu si i naučni razlozi.Posle klanja meso brzo truli jer se oslobađaju ptomaini, a pritom ono se teško probavlja jer je čovekovo debelo crevo dugačko 12 metara i mesu je potrebno četiri dana da izađe iz tela. Zbog truljenja crevni trakt je izložen razaranju i tu se talože toksini koji prouzorokuju kancerogena oboljenja. Bubrezi mesojeda moraju tri puta više da rade nego bubrezi vegana. Ovo je samo jedan segment kao ilustracija. Meso nije ni prirodna ni zdrava hrana za ljudska bića.

Imamo samo jedan život i jednu planetu na kojoj je taj život moguć. Kada se zna da su najveći zagađivači mesna i mlekarska industrija, zašto ne bismo zaustavili pomor životinjskog i usled toga propadanje biljnog sveta? Treba da živimo u harmoniji sa svim živim bićima, a ne da širimo smrt. Iz brutalne smrti životinja ništa dobro ne može da se izrodi.

Veganska ishrana će svakome ko iole ima svest o sebi, svom zdravlju, budućnosti svoje dece i opstanku planete doneti samo korist – besprekorno zdravlje, uzvišene misli i moralna postupanja.  

Veganski kuvar Ljiljana Colovic

Svakom detalju Ljiljana se s neizmernim uživanjem posvetila, a nije ga manjkalo ni kod nas kada smo listali stranice njenog veganskog kuvara. Svoj primerak knjige recepata možete pronaći na FB stranici: Vegan: zdravo posno jelo za dušu i telo. Knjiga se takođe prodaje u svim Laguninim i Vulkanovim knjižarama širom Srbije, na sajtu izdavačke kuće Partenon i na Amazonu, gde će se uskoro pojaviti i onlajn izdanje na engleskom jeziku.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.