Kako da postanem vegan

Kako da postaneš vegan – Challenge 22+

Posted by

Istraživanja psihologa pokazuju da su tri nedelje minimalan period za formiranje nove navike. Izazov je nastao zbog razumevanja da, iako mnoge ljude zanima da postanu vegani, ono što im stoji na putu je strah od promene ili od toga da postanu čudaci u očima svoje okoline, kao i nedostatak informacija. Ovo je prilika da za 22 dana naučiš sve što je potrebno da budeš vegan, uz podršku i pomoć mentora volontera.

Challenge 22+ pokrenuli su Anonymous for Animal Rights, prva Izrealska organizacija za zaštitu prava životinja, u martu 2014. godine. Oko 20.000 Izraelaca učestvovalo u grupama koje se bave ovim izazovom. Međunarodna grupa Challenge 22+ pokrenuta je početkom 2015. godine. Do sada je u ovom izazovu učestvovalo ukupno 81.111 ljudi.

Ovaj projekat je edukativnog karaktera i bazira se na učenju ljudi kako da naprave promenu na lakši i jednostavniji način, uz pomoć iskusnih vegana. Naš zadatak je da pomognemo ljudima da se oslobode starih navika i da razviju nove tako što im dajemo alatke i izvore informacija pomoću kojih mogu da prevaziđu svoje strahove i prepreke na koje mogu da naiđu tokom tranzicije. Sve ovo se odvija u pozitivnoj, zabavnoj atmosferi uz veliku podršku mentora za sve učesnike izazova jer upravo to je ono što je ljudima potrebno dok prolaze kroz ovu veliku promenu stila života.

Zašto treba da se prijaviš za Challenge 22?

Zbog životinja:

Najbolji način da pomogneš životinjama je da glasaš viljuskom. Kao konzumenti, možemo da odlučimo da svoj novac ne koristimo za finansiranje proizvoda koji uključuju okrutnost nad životinjama. To je pitanje ponude i potražnje –  smanjivanjem potražnje za mesom, smanjujemo broj životinja koje moraju da pate.

Zbog svog zdravlja:

Svi mi želimo da budemo zdraviji a putovanje ka boljem zdravlju počinje u našem tanjiru. Životinjski proizvodi sadrže zasićene masti, holesterol, toksine i fekalne bakterije. Challenge 22+ je prava prilika da svoju dijetu obogatiš raznovrsnim povrćem, voćem, žitaricama i mahunarkama i da naučiš kako zdrava hrana može da bude ukusna i zasitna.

Zbog životne sredine:

Prema Organizaciji za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija, industrijsko uzgajanje životinja je glavni uzrok ekološke krize, odgovorno za deforestaciju šuma, efekat staklene bašte, zagađenje i nestašicu vode. Challenge 22+ je savršena prilika za tranziciju ka održivom načinu ishrane, za naše dobro i za dobro budućih generacija.

Pridruži nam se, važno je. I ti se pitaš. I ti odlučuješ. Imaš pravo da ovaj svet učiniš malčice boljim mestom a svaka promena dolazi od nas samih. Menjamo sebe na bolje a samim tim menjamo i svoje okruženje i svet. Učinićemo sve što možemo da ti ovu promenu olakšamo.

Znamo da nije lako promeniti se, prošli smo to i sami na teži način jer nismo imali mentore. Nije lako, ali lakše je nego što misliš.

Šta treba da uradiš?

  1. Pridruži se fejsbuk grupi Balkan Challenge 22
  2. Svakoga dana ćeš dobijati recepte, savete, informacije, video klipove i mnogo motivacije!
  3. Pitaj sve što te zanima. Mentori su vegani sa iskustvom i znanjem koje su spremni da sa tobom podele.

Čekamo te!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.