svedoćenje za životinje Banksy

Akcija: Svedočenje za životinje – Animal Save Movement

Posted by

Prasetina, piletina, teletina – nekada je bilo prase, pile i tele. Životinja. Osoba. Po prvi put beogradski aktivisti pokrenuli su Belgrade Animal Save u Srbiji. Samo dan kasnije, održava se drugo bdenje za životinje u Zagrebu koje organizuje Zagreb Animal Save. Šta podrazumeva kampanja Animal Save i zbog čega je ona potrebna?

Aktivisti ove akcije žele da skrenu pažnju na patnju i ubijanje krava, svinja, kokoški i drugih farmskih životinja na svom putu ka klanici. Cilj je da se poveća vidljivost patnje i ukaže na činjenicu da životinja koju jedemo nije magičnim putem došla upakovana u celofan na police samoposluga i mesara. Cilj je da se napravi davno izgubljena konekcija između hrane i živog bića. Onda kada vam se neko jelo ne svidi i bacite ga u kantu za otpatke, niste bacili samo hranu, bacili ste deo nečijeg tkiva, deo nekada žive osobe.

Zbog čula ukusa, neko je stradao.

Svedočenje patnji je prvi korak ka svesnosti šta životinje u industriji mesa doživljavaju. Čak i kad ne možemo da sprečimo njihovo ubijanje, prisustvo svedoka podstiče na razmišljanje, usmerava pažnju na inače nevidljiva bića zaklonjena od pogleda konzumenta.

Svedočenja za životinje se sve češće događaju širom sveta. Aktivisti na putu ka klanici često pomažu životinji tako što joj daju vodu kako bi joj smanjili stres koji doživljava. Pokušavaju da priđu i  pomognu osobi ispred sebe.

Možeš da prepoznaš  zbunjenost, strah i bol u njihovim divnim očima i po tragovima na telu, ogrebotinama i masnicama koje ova nežna bića imaju od grubog rukovanja. Leti, na užasnim vrućinama svinje u transportu ostaju bez vazduha, možete čuti bolnu vokalizaciju i videti penu na ustima. Neke umiru od toplotnog ili srčanog udara. Tokom zime, na stravičnim hladnoćama i po vetru na autoputevima svinje se zbijaju tražeći toplotu i utehu, mnoge dobiju smrzotine i hipotermiju, a neke se zamrznu uz stranice transportnog kamiona.

Anita Krajnc. Toronto Pig Save.

Svedočenje u Beogradu

Pridružite nam se na prvom svedočenju za životinje koje odlaze u klanicu 16. aprila 2018. godine. Detalji događaja su na facebook-u, a za sve vas koji ne koristite društvene mreže, evo detalja:

“Nalazimo se u 06:30h ujutru kod Omladinskog stadiona odakle ćemo gradskim prevozom otići do klanice ispred koje ćemo čekati kamione sa životinjama. Ne zna se tačno vreme dolaska kamiona, pa će stoga akcija trajati od 07:00h do 12:00h. Za sada zasigurno znamo da će transportovati svinje, ali je moguće da će biti i drugih životinja.
Plakati su obezbeđeni. Ukoliko želite možete napraviti svoje plakate. Ponesite fotoaparate i telefone, a poželjno bi bilo da ponesete i flaše sa vodom za životinje.
Ovo je miran i legalan protest. Za više informacija nas kontaktirajte u inboks.
Hvala unapred što ćete nam se pridružiti na ovako važnom događaju.”

Svedočenje u Zagrebu

Samo dan kasnije, 17. aprila 2018. godine, održava se drugo svedočenje za životinje, u Zagrebu. Detalji događaja su na samom facebook eventu, a prenosimo i ovde detalje i opis:

“Drugo Save Movement bdijenje u Hrvatskoj
Pruza vam se jedinstvena prilika biti svjedok! Neznamo kad cemo opet bdjenje organizirat, zato dođite i svjedočite s nama na ulazu u klaonicu Pik Vrbovca.
Koja je svrha biti svjedok?
Iako ne možemo spriječiti to da budu ubijeni, najmanje što možemo je ne biti slijep na njihovu patnju i ignorirati ju.
A ako kanimo govoriti u ime životinja najvažnije je iskusiti njihov život iz prve ruke, vidjeti ih i osjetiti.
Zadržavati ćemo se na javnim površinama vani i miroljubivo održati bdijenje za životinje koje se tamo ubijaju svaki dan. 
Natpisi i transparenti će biti osigurani ali slobodno možete donijeti/napraviti svoj. 
Od iznimne važnosti je da ovaj protest odradimo miroljubivo i legalno
Ukoliko imate bilo kakvih pitanja slobodno nas kontaktirajte.
Zahvaljujemo vam se od srca što ćete nam se pridružiti i biti s nama na ovom važnom događaju.”

animal save svinja

Moramo biti svedoci patnje. Ona stvara vatru u našim srcima i želju da menjamo nešto. Ne samo želju, nego apsolutnu potrebu. Kada se konektuješ sa onim koji pati, moraš da deluješ. Znam da većina ljudi ne želi takvu promenu u svom životu. Ona je zastrašujuća. Molim te da iskoračiš iz svojih strahova. Biću sa tobom! Za životinje, za životnu sredinu, potrebna nam je ova promena.

Jo-Anne McArthur. We Animals.


thesavemovement.org

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.