tesko je ali vredi

Veganstvo – jer sve što vredi nije lako

Posted by

Prelazak na veganski način života jeste veliki korak. I nije lako. I nije usput. I nije neosetno.

Neće biti lako reći kumovima da ne jedeš ništa od hrane koju su ti spremili na važan datum. Neće biti lako izboriti se za odvojeni deo u frižideru i zamrzivaču kada opaziš da se krv iz mesa dodiruje sa tvojom hranom.

Navikni se da ćeš u novom društvu biti “vegan o kome sam ti pričao”. Očekuj da će se bliski ljudi brinuti za tvoje zdravlje u početku, ali nemoj im zamerati. Ti si informisan. I u redu je da oni nisu. Nisi ni ti bio informisan pre pet godina. Ne budi ljut kada ti majka traži da radiš analizu krvne slike na svakih šest meseci, to je deo njenog procesa navikavanja i time ona iskazuje ljubav prema tebi. To je njen način. Poštuj to, ne ljuti se.

Neće biti lako za praznike obedovati sa porodicom za stolom prepunom hrane koju ti sada vidiš drugim očima. I to je u redu. Edukuj ih. To je proces. Prelazak na veganstvo jeste dug proces i prikupljanje informacija, svi smo bili u toj poziciji. Nemoj odlaziti u spavaću sobu da jedeš da ne bi sedeo blizu mesa, time nećeš postići ništa. Bićeš frustriran. I ti i tvoja porodica. Nemoj ići na “sve ili ništa” jer to ne postoji.

Dešavaće se da nekome daš ili pozajmiš novac i kasnije saznaš da je tim novcem kupljeno meso. Znam da si ljut tada. I ja sam bila. Objasni. Šteta je već načinjena, ali to te ne sprečava da argumentovano objasniš zbog čega ne želiš da novcem koji si ti zaradio bude plaćeno meso. Objasni im. Oni ne shvataju zbog čega si gnevan, zato što kupovinu mesa ne vide na isti način kao ti. Ti si sada već svestan da je to nalog za ubistvo teleta starog tek nekoliko dana, ali njima je to samo novac potrošen u prodavnici. I ukoliko ne mogu da shvate tvoje stavove, poštovaće ih.

Neće biti lako slušati da svako ima pravo na izbor, sada kada njihov izbor vidiš kao žrtvovanje nevinih. Neće biti lako kupiti obuću za zimu. Neće biti lako naći tattoo majstora koji koristi veganske boje. Neće biti lako buditi se svakog jutra uz miris žrtve, sada kada znaš istinu.

Prelazak na veganstvo nije lak. U jednom trenutku moraćeš da savladaš mnogo veština za preživljavanje u supermarketu. I hleb nekada ima surutku. I nije lako pripremiti doručak ukoliko ne voliš kaše i pahuljice. Toalet papir ćeš tražiti šokiran činjenicom da se “nešto tu” testira na životinjama.

Promenićeš sve temelje na kojima si odrastao, izmenjena su ti uverenja o prirodnom i društvenom poretku. Svaki izlazak iz kuće je suočavanje sa stvarnim svetom. Svaki krik te boli. Fizički ćeš osećati bol jer ne možeš da spaseš životinje. Ne dozvoli da ti govore da je veganstvo lako.

I jesi heroj. I treba tako da se osećaš. Životinjama jesi heroj.

Prelaskom na veganstvo na godišnjem nivou spasao si blizu 200 životinja. Vredno je. Svako tvoje preznojavanje dok biraš afteršejv koji nije testiran na životinjama spasao je hiljade miševa i zečeva od brutalnog mučenja u laboratoriji. Svaka tvoja neverica dok čitaš deklaraciju na hlebu i drugim sasvim običnim proizvodima, spasiće na hiljade teladi i krava. Svaki tvoj Uskrs bez jaja spasiće hiljade kokošaka i pilića.

Nije lako, ali je vredno.

Nije lako, ali je ispravno.

Nije lako i ti jesi heroj!

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.