NORM – kratak film o izgovorima

Posted by

“Norm” je kratak film koji kroz odnos prema ženama predstavlja stvaran položaj životinja i pokušava bliže da predstavi ideologiju koju slede vegani. Kako bismo se odnosili jedni prema drugima ukoliko bi nasilje kao reakcija na nezadovoljstvo bilo prihvaćeno od strane društva? Kako bismo se odnosili prema deci ukoliko bi se njihov život ogledao kroz vrednost nasleđa koju nose u krvi? Kako bismo se odnosili prema ženama ukoliko bi silovanja bila deo svakodnevnog života?

U filmu “Norm” predstavljen je način funkcionisanja društva koje afirmativno gleda na silovanje žena. Argumentacija koja se koristi u filmu je argumentacija koja se često nađe u središtu debate o veganstvu, a argumenti za silovanje žena jako su slični argumentima koji su u upotrebi kada je potrebno opravdati uzgoj i oduzimanje života životinja zarad hrane.

Pogledaj film, poslušaj argumente. U redu je, znam da je teško. Bila sam na tvojoj strani. Stajala sam na mestu na kome ti stojiš. Koristila sam argumente kojima se i ti vodiš. Sanjala sam budna san koji i ti sanjaš. Ali potrebno je da znaš da humano ubistvo ne postoji. Horori na farmama životinja se ne nalaze samo na Zapadu, nalaze se i u tvojoj blizini. Razlog tome nije razvoj ili stagnacija neke države u privrednom i industrijskom smislu, već činjenica da smrt boli. Činjenica je da one žive bol svakim danom. Činjenica je da su uzgojene jer tržište tako nalaže. Činjenica je da si akter na tržištu. Ti si potražnja.

Znam da je teško. Znam da je to deo tebe. Znam da si uplašen i zbunjen. Znam da se osećaš loše i želiš da izbegneš suočavanja. Znam da osećaš prazninu u grudima. Znam da želim da promeniš temu. I to je u redu. Bila sam tu. U redu je da se tako osećaš.

Želim samo da pogledaš “Norm”. Želim da upiješ argumente koji se koriste u tih 12 minuta. Čuo si ih. Čuo si ih toliko puta, čuo si ih svaki put kada si ih izgovorio.

Ne moraš ništa. Razumeću te.

Ali nemoj pokušavati da osporiš moj odnos prema životinjama na način koji je prikazan u filmu. Sada znaš… u redu je što čekaš kraj ovog teksta. I u redu je što želiš sada da pustiš neku muziku i zaboraviš na ovo. Ali seti se koliko si jak. Seti se svega što si preživeo do ovog trenutka. Seti se svega što si naučio. Oseti sebe. Oseti svoje mesto u svetu. Jak si. Ti odlučuješ. Probudi se i uradi pravu stvar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.