Tvoj vrt za mene je zatvor

Posted by

Pokušavam da zamislim sebe u ulozi majke. Svojim telom štitim bebu. U jednom trenutku oko mene se okupljaju neka neobična bića, i iz daljine me povređuju. Jako me boli, telo mi se nekako trza. Ne vidim jasno više, magli mi se pred očima. I dalje štitim bebu svojim telom, svojim životom. Pokušavam da je sakrijem, podižem je i zajedno bežimo. Te neobične životinje kakvih nema u mojoj džungli i dalje trče za mnom i povređuju me. Kako to rade? Kako me povređuju kada sam im umakla. Šta se događa? Unezverena sam. Evolutivni stepen koji je dosegla vrsta čiji sam pripadnik mi ne pruža mogućnost za savladavanje ove prepreke. Ispred mene se nalazi nepregledna čistina. Nemam gde da se sakrijem. Trčaću, možda odustanu. Ne mogu da se predam. Ne mogu da predam bebu tim neobičnim bićima. Imam obavezu da je čuvam. Ona me steže. Plaši se da ću je ispustiti. Ljuti se, vidim da će da bude snažna kada poraste. Umorna sam. Teško dišem. Ispuštam bebu. Padam. Oni prilaze, uzimaju je. Uzeli su moju bebu. Vode je. Odvode i mene.

Slonovi u zoo vrtu

Budim se.

Ne prija mi gustina vazduha. Previše je toplo, ne prija mi. Gde mi je beba? Čujem žamor. Ne mogu da pobegnem, zatvorena sam. Prostor u kome me drže je ograđen čeličnim šipkama sa šiljcima na vrhu koji me mogu ubiti ukoliko bih probala da preskočim. Šta se dešava? Šta će biti sa mnom? Gde je moja beba?

Tigar u zoo vrtu

10 godina kasnije:

Živa sam. Živa je i moja beba, pored mene je. I dalje ne znam šta se dešava, zbog čega sam zatvorena? Šta sam uradila? Nisam dirala ljude nikada. Živela sam u skladu sa prirodnim zakonima, nisam napuštala svoju teritoriju. Nisam prekršila ni jedan jedini prirodni zakon. Zbog čega su me sklonili? Želim da ponovo osetim bockavu travu pod stopalima. Želim da trljam leđa o drvo. Ovde nema drveća. Saznala sam da tlo ovde zovu betonom. Nema trave. Vazduh mi i dalje ne prija, nikada se nisam navikla. Želim da budem slobodna. Kažu mi da sam ovde da bi deca ljudskih životinja mogla da me vide. Znam da sam lepa. Svi smo lepi. Čitava priroda je divna. Ali ja želim slobodu.

Pustite me na slobodu. Oslobodite moju bebu. Pomozite mi. Molim vas.

zoo tiger

“Zoološki vrt je zatvor. Kavezi su premali. Tigar je plakao.”

…utisak je deteta posle posete zoo vrtu. 

Životinje nisu robovi. Nisu zatvorenici. Ne ispunjavaju svoju svrhu u zatvoru. Nevine su osuđene, samo zbog dlake na leđima. Drugačiji izgled ne sme biti opravdanje da nekoga kaznimo zatvorom. Ne sme. Želim drugačiji svet. Nadam se boljem položaju životinja. Težim jednakosti za sve. Pomozite životinjama, trebamo im. Budite glasni u njihovo ime. Glasni i nezaustavljivi, ujedinjeni!!

Bojkotujte zoo vrtove.

To nije “Vrt dobre nade”, to je zatvor za nevino optužene. Životinje pate i treba im naša pomoć!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.