Nasilje nad ženama, ljudskim ili ne-ljudskim.

Mizoginija kroz specizam

Posted by

Kako je širom sveta i ove godine obeležen Međunarodni dan žena na različite načine, nismo mogli da se ne zapitamo da li se mizoginija prenosi kroz vrste? Da li je neravnopravan položaj žena utvrđen samo u društvu ne-ljudskih životinja, ili se možda prostire i na životinje koje svakodnevno bivaju eksploatisane na različitim farmama. Za dobrobit čoveka, naravno.

Psi.

Polazim od onih koji su mi najbliži – od pasa. Iako milioni pasa svaki dan skončavaju u najstrašnijim mukama na ulicama, odgajivači i dalje doprinose tome svakom oplodnjom kuje. Kuja ulazi u teranje jednom do dva puta godišnje i nakon toga je spremna da se pari. Međutim, kuja mužjaka bira po mirisu, po položaju u čoporu i nećete verovati – po osećaju sigurnosti. S obzirom na navedeno, kuja ne želi da se pari sa svakim mužjakom i postaje agresivna kada dođe do neželjenog povezivanja. Međutim, kako bi njeni štenci na tržištu postigli dobru cenu za odgajivača i robovlasnika kuje, kuja je prisiljena tokom svakog teranja da se pari sa selektivno uzgojenim mužjakom iste rase, koji je ponosni nosilac nagrada na cirkuzantskim takmičenjima. Kuji budu fiksirane noge i podignut rep, vezana njuška i blokiran vrat. Kuja će apsolutno nepomično stajati dok odgajivač nadgleda mužjaka kako se povezuje sa njom. Kada kuja ne želi da se pari sa mužjakom, mišići njene vagine su jako stegnuti i snošaj je izuzetno bolan, za oboje.

Silovanje.

Trudim se da smislim neku drugu reč za opisani postupak, ali ne mogu. To je silovanje. Kuja je vezana i prisiljena da se pari. Osetiće i bol batina ukoliko se bude opirala, mada je to nemoguće zapravo. Dva puta godišnje odgajivači nadgledaju silovanje pasa. Gde povlačimo granicu? Zbog čega je jedno silovanje u redu, a drugo nije? Odgovorite sebi na pitanje “Da li je u redu silovati pse?”

Čini se da mizoginija u ovom slučaju ne poznaje vrstu. Mizoginija je ljudska tvorevina, a ne prirodni mehanizam. Mizoginija je sistem držanja žrtve pod kontrolom. Kao neko ko se protivi silovanju i kao neko ko voli pse, moraš stati na put ovome. Odgajivači održavaju kulturu silovanja normalnom. Nije normalno silovanje. Probudi se. Silovanje nikada ne može biti ok!

Krave.

krava mleko oplodjavanjeIako smo već pisali o etici i zdravstvenim aspektima kravljeg mleka, kroz nešto drugačiji koncept vraćamo se na istu temu. Krave su sisari. Mlečne žlezde proizvode mleko kojim će krava nahraniti svoje tele. Ipak, to se neće desiti. Tele se oduzima kravi nekoliko dana nakon rođenja a krava nastavlja da luči mleko. Nakon što odvoje tele od krave, radnici na farmi prvo će proveriti da li je muško ili žensko. Ukoliko je muško, uz nekoliko dana jačanja antibioticima i hormonima bude poslato u klanicu gde već u prvim nedeljama nakon rođenja bude pogubljeno na jako bolan način (pisali smo na sličnu temu u teksu: “Šta nije u redu sa čašom mleka“). Ukoliko je tele ženka, zadržava se na farmi i nastavlja sudbinu svoje majke.

Kako to izgleda?

Nasilnim izmuzavanjem, krava se podstiče na proizvodnju mleka svih 365 dana u godini. Njeno vime je jako natečeno i bolno, modro i prepuno oteklih vena. Pri svemu tome, odvojena je od bebe. Nakon svakog telenja krava se odvaja od svoje dece. Zabeleženo je da krave osećaju čak i fizičku bol tokom procesa tugovanja, a nepotrebno je isticati koliko su dobre i požrtvovane majke. U prirodnim uslovima, razume se.

Izmuzavanje krave će trajati u proseku pet godina. Nakon eksploatacije, krava će razviti tumore i umesto mleka počeće da luči gnoj i krv. Tada krava bude poslata u klanicu, iako bi joj u prirodi životni vek trajao i do 20 godina. Pokušajmo da se setimo podataka o periodu kada žene statusa roba nisu smele da doje svoje bebe kako bi im ostalo dovoljno mleka za bebe njihovih vlasnika. Da li vidimo razliku? Ja je ne vidim.28951583_10210340932231350_6177904044015616000_n

Osemenjivanje krave vrši se veštački i takođe pod prisilom, cervikalno uz pomoć ruke i igle.

Probudi se! Molim te. Zaustavi sva silovanja, zaustavi sav rasizam, zaustavi sav seksizam. Probudi se. Otvori oči! Industrija prlja tvoju ulogu u svetu silovanjem u tvoje ime i za tvoje potrebe. Bolji si od toga. Nismo svi isti ali sve nas jednako boli i svi jednako patimo. Molim te. Otvori oči. Ugasi horor!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.