Pasulj bolji od mesa – za mršavljenje, zdravlje i ekologiju

Posted by

Ako ste zabrinuti za vašu telesnu težinu pri prelasku na vegansku ishranu, mislite da vas bezmesna ishrana neće dovoljno zasititi i da ćete pojesti više nego što ste planirali? Brinete o unosu proteina jer su oni važni za vaše buduće ili sadašnje fit telo? Evo šta kaže nauka.

Naime, naučni tim Univerziteta u Kopenhagenu sproveo je istraživanje poredeći efekat mesa i mahunarki na mršavljenje, odnosno burgere od pasulja i teletine/svinjetine. Burgeri od pasulja su u polovini slučajeva imali isti procenat proteina kao mesni burgeri (19%), a u drugoj polovini slučajeva manje proteina (9%) u odnosu na ukupan broj kalorija.

indijski daal
Indijski daal

Pasulj i grašak za mršavljenje

Rezultat je iznenadio. Ispitanici koji su jeli burgere od pasulja sa 19% proteina pojeli su 12% manje kalorija u svom sledećem obroku u odnosu na slučaj kad su jeli mesne burgere.

Jednostavno rečeno, burgeri od pasulja su imali dužu “zasitnu moć”. Ispitanici su duže imali zadovoljni osećaj sitosti nakon što su pojeli burger od mahunarki. Ovo je rezultiralo da se u sledećem obroku jede manje, što je očigledna korist kada se želi smršati.

hrskavi tofu
Hrskavi tofu

Šta je ključno za mršavljenje

Protein nije jedini faktor koji je zaslužan za osećaj sitosti. Bogat sadržaj vlakana u pasulju doprinosi u velikoj meri ovom osećaju. Meso, sa druge strane, uopšte ne sadrži vlakna.

Kada je u pitanju potiskivanje osećaja gladi, vlakna imaju veću moć od proteina. Interesantan je podatak da je burger od pasulja sa manjim procentom kalorija iz proteina imao jednak efekat sitosti kao i burger od mesa sa većim procentom kalorija iz proteina.

Prema autorima ovog istraživanja nisu nam neophodni proteini iz mesa da nam produže osećaj sitosti i pomognu u mršavljenju. Upravo je suprotno, ključna su vlakna, odnosno njihova uloga u smanjenju apetita i dužem osećaju sitosti.

burger od pasulja
Burger od pasulja i kinoe

Koliko je to u kalorijama?

Za skidanje kila neophodno je da broj kalorija koji unesemo bude manji od broja kalorija koje potrošimo u toku dana. Ovo je univerzalan odgovor na pitanje – kako smršati i koja je najbolja dijeta za mršavljenje. Dakle, ona koja zadovoljava ovaj kriterijum – manji kalorijski unos.

U bitki meso protiv mahunarki – imamo nedvosmislenog pobednika. Jedna pljeskavica od mesa obično ima od 230-430 kalorija, u zavisnosti od veličine. Što se tiče burgera od pasulja on u proseku teži samo oko 115 kalorija.

Druge prednosti vlakana iz mahunarki

humus-e1518818286223.jpg
Humus

✔ Snižava holesterol

✔ Kontroliše šećer u krvi

✔ Pomaže u prevenciji dijabetesa tipa 2

✔ Snižava rizik od srčanih bolesti

✔ Reguliše stolicu

✔ Pomaže u prevenciji bolesti creva

✔ Pogoduju rastu zdrave crevne flore

Hrana bogata mahunarkama može vam čak pomoći da živite duže. Najdugovečnije ljudske zajednice u svetu – od Campodimele u Italiji i Okinave u Japanu – imaju kuhinju prepunu jela od ili sa mahunarkama. Tofu je jedan primer.

Bogat jelovnik

tempeh
Tempeh

Ako misliš da su mahunarke krajnje neispirativna namirnica, da bi ti brzo dosadile i da to nikako ne bi prijalo tvom čulu ukusa, varaš se. Od humusa, tofua, tempeha, preko indijskog daal-a, burgera, do tradicionalnih čorbi, prebranca, ali i čokoladnih kolača od pasulja i raznih vrsta pašteta, salata i slično.

Mahunarke su pravi “super food”, zaboravi Godži bobice, jedi suljpa!

Zdrava ja, zdrava planeta

Ako ti je potreban još jedan razlog da otvoriš tu konzervu pasulja i dodaš je u salatu, evo ga – mahunarke su super za našu planetu, za razliku od mesa koje ima ogroman uticaj na povećanje efekta staklene bašte i degradaciju zemljišta.

Ako se odlučiš da upravo smanjen unos mesa bude tvoja dijeta za mršavljenje, dobit je višestruka. Takva ishrana je održivija na duge staze, možeš da izbegneš jo-jo efekat ponovnog debljanja, spasićeš nedužne živote, sačuvaćeš planetu i smanjićeš glad u svetu.

Izbaci meso – ubaci pasulj!


foodnutritionresearch.net

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.