Krzno šteti svakom ko ga nosi, osim njegovom prvom vlasniku – životinji!

Posted by

Krzneni kaput manje je poznat kao rizik po zdravlje čoveka. Prsluk od pravog krzna nije samo modni dodatak već može biti uzrok nekih zdravstvenih tegoba kod ljudi. Krzneni rub na kapuljači može biti okidač alergijskoj reakciji ili čak hormonalnom disbalansu. Još jedan razlog da kažemo “ne” krznu.

Krzno nije za ljude. Svrha je krzna da štiti tela onih koji bez svog krzna više nisu živi. Oni ne nose jakne sa krznom ili prsluke od prirodnog krzna. Njihov kaput sa krznom je njihovo celo telo. 

Okrutnost prema životinjama da bi se neko ogrnuo skupocenim krznenim kaputom ili bundom je očigledna. Sve je poznatija i ekološka štetnost izrade predmeta od krzna. Količina resursa potrebna da se uzgoji 150 činčila za samo jedan kaput od prirodnog krzna ogromna je. Tu je i zagađenje životne sredine usled hiperuzgoja životinja koje služe samo za odevne predmete.

Manje je poznato da nošenje pravog krzna može naštetiti zdravlju onoga ko ga nosi. Štetnost krzna proizilazi iz hemikalija koje su potrebne da se krzno ne bi oštetilo i prevremeno propalo – hrom, formaldehid i etoksilat.

Kada nosite krzneni prsluk, čak i kad vam je samo rub kapuljače optočen krznom, izloženi ste hemikalijama koje mogu doprineti hormonalnom disbalansu, pojavi raka, iritaciji i alergijama. Toksične materije upijaju se kroz kožu, putem kontakta sa prirodnim krznom i preko vazduha.

Zapanjujuća je činjenica da se toksini iz krzna apsorbovani u ljudskom telu mogu zadržati i do dvadeset godina i mogu biti uzrok hroničnim oboljenjima i tegobama. Istraživanja nedavno sprovedena u Italiji, Holandiji i Nemačkoj pokazala su nedozvoljene koncentracije toksina u krznu koje su koristile poznate svetske marke, kao što su  D&G, Woolrich, Canada Goose i Nickelson. Ispitana odeća sa krznenim toksičnim delovima bila je namenjena deci.

Imamo još jedan među brojnim razlozima da krzno zamenimo drugim materijalima. Da obratimo pažnju da gombica na našoj kapi nije od pravog krzna. Da naš krzneni kaput nije od oderane životinje koju je trebalo nekako balzamovati da se ne bi prirodno raspala. Da naš krzneni rub na kapuljači nije izvor toksina koji ćemo da udišemo i kožom dodirujemo cele zime.

Ne samo da možemo bez krzna, za razliku od životinja, već je ono i štetno po nas.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s