Vegan i prase na pustom ostrvu

Posted by

Da li ubijaš komarce i muve? Šta ako imaš miševe u kući ili stanu? Ili bubašvabe. Koliko se životinja ubije tokom procesa proizvodnje pšenice, šta ćemo s tim? Šta ako slučajno pojedeš crva u višnji? Da li bi ubio životinju koja te napadne, ili bi je pustio da te pojede jer si vegan?

Ha! Uhvaćen si! Ti vegan nisi, obični smrtniče. Misliš da si bolji od mene, ali nisi. Ubio bi i ubijaš.

Tačno!

Prvo, tačno je da samim svojim postojanjem zauzimam teritoriju na kugli zemaljskoj i samim tim ugrožavam neka druga bića, zauzimam im stanište i hranu. Ponekad zgazim mrava, a u proizvodnji moje (biljne) hrane pogine krtica, puž. To ne mogu da izbegnem.

Drugo, tačno je da bi svaka mentalno zdrava osoba stavila svoj život ispred tuđeg, bilo ljudskog, bilo životinjskog. Pa ako bi me napao medved u šumi, pokušala bih da se odbranim, ako treba i da ga ubijem. Da. Svesna sam toga. (Neću se sad osvrnuti na činjenicu da bi verovatno bila nesposobna da se odbranim)

Treće, tačno je da svaka mentalno zdrava osoba ne bi gajila vaške u kosi, parazite u crevima i druge “nametljivce” koji nam mogu ugroziti komfor ili život.

Četvrto, tačno je da ja nisam bolja osoba od tebe, ne zato što nisam vegan, jer jesam, već zato što je vrednost jedne osobe nemerljiva. Zato što nemamo metar da je izmerimo. Mi smo kompleksna ljudska bića, pogrešivi smo i imamo svoja ograničenja. Ti možda imaš neke prelepe osobine koje ja nemam.

Ali, hajde da ja tebe nešto priupitam, radoznalče.

Recimo da je situacija drugačija. Da imaš ispred sebe ogroman izbor hrane, od bobica, orašastih plodova, preko žitarica, mahunarki, sočnog i suvog voća, egzotičnog i domaćeg, svih vrsta povrća, raznih mleka od biljaka, čak i čokoladnih, kolača, pudinga, palačinki grickalica, napolitanki, bureka, vina, piva, kiflica, hleba, čak i nečega što se zove tofu, falafel, sejtan, vege burger, sojin odrezak… Da li bi ti izabrao da živiš bez nanošenja nepotrebne patnje drugim živim bićima kada bi bio u toj situaciji da možeš da jedeš sve to umesto da plaćaš za njihovo maltretiranje i smrt?

Da te obradujem. Ti jesi u toj situaciji.

Veganstvo ne košta ništa, besplatno je. Ne moraš da protestuješ za prava životinja. Ne moraš da se izdvajaš iz mase. Ne moraš da pišeš tekstove i statuse na fejsbuku. Ne moraš da gledaš snimke klanja. Niti da završiš školu za nutricionizam. Ne moraš da budeš hipik.

Ne moraš ništa.

Veganstvo nije odricanje niti moranje. Veganstvo je jer znam, želim i mogu. Znam da može i drugačije, želim drugačiji svet i mogu to da ostvarim.

Možemo to zajedno!

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.