Zabrana farmi krzna u Norveškoj

Posted by

Novooformljena norveška vlada postigla je dogovor da zabrani rad farmi krzna u toj zemlji sa prelaznim periodom u kom će se broj farmi postepeno smanjivati i na kraju potpuno zabraniti 2024. godine. Zabrana uzgoja životinja radi krzna deo je “Regjeringsplattformen” političke platforme koju su dogovorom ustanovili koalicioni partneri nove vlade Norveške. Nekada vodeći proizvođač krzna lisice, Norveška se tako priključuje rastućem broju evropskih država koje ovu okrutnu i kontroverznu praksu proteruju sa svojih teritorija.

Konzervativna vlada Norveške na čelu sa premijerkom Ernom Solberg postigla je konsenzus da zatvori farme kuna i lisica koje godišnje proizvedu oko milion krznenih komada u sklopu sporazuma o proširenju svoje manjinske vlade kojoj se priključila Liberalna Partija.

14900376_518158275057855_6724087847240675901_n.jpg

Poslednjih godina, nasleđena okrutnost farmi krzna bila je sve aktualnija tema u Norveškoj javnosti. Krajem 2016. godine, Agencija za sigurnost hrane objavila je da su njeni inspektori u više navrata bivali šokirani nivoom i brojem prekršaja i povredama na norveškim farmama krzna tokom poslednjih nekoliko inspekcija. Na jednoj od farmi kanadskih kuna, jedna životinja je pronađena sa takvim bolnim i otvorenim ranama da je morala momentalno biti uspavana kako ne bi dalje trpela. U drugom slučaju je zabeleženo da je u pokušaju da pobegne, jedna kuna upuzala u plastičnu cev tako da je u naporima da se oslobodi na živo sa sebe skinula kožu i krzno.

Iste godine, lokalna grupa za prava životinja NOAH, organizovala je najveći svetski protest protiv krzna u Oslu i drugim gradovima gde su hiljade i hiljade ljudi izašle na ulicu u ime borbe protiv horora trgovine krznom.

Postoji više od 300 farmi krzna u Norveškoj. Samo 2017. godine 773.000 kuna ubijeno je na norveškim farmama krzna, kao i 140.000 lisica.

finish fur farm fat fox

Norveška sada može da posluži kao primer drugim zemljama Skandinavije, Danskoj, Švedskoj i Finskoj. U Danskoj se godišnje ubije minimum 17 miliona kuna, odmah ispod Kine koja je na prvom mestu. Finska je jedna od najvećih proizvođača krzna lisice i finski industrijski farmeri krzna su bili na stubu srama zbog nedavno objavljenih slika bolesno gojaznih lisica kako bi postigli da krzno bude što veće površine.


Čitaj još:

Anti-Fur Norway

furfreealliance.com/norway-set-ban-fur-farming/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.