Poljska protiv farmi krzna

Posted by

Zašto su poljski parlamentarci protiv farmi krzna? Zašto bi krznarska industrija bila loša za jednu, a dobra za drugu državu? Koje aspekte industrije krzna kriju krznari iza priče o profitu? Koje posledice treba da lečimo nakon gramzivosti okrutne industrije uzgajanja životinja zbog njihovog krzna?

10 miliona životinja godišnje se ubije u Poljskoj zbog krzna

Prošle nedelje parlamentarci Evropskog parlamenta iz Poljske govorili su u Briselu na izložbi “Pošaljimo krzno u istoriju” o problemima sa farmama krzna sa kojima se susreću. Ovaj događaj iniciran je od strane poljskih članova ECR grupe, a realizovan uz pomoć evropske anti-krznarske alijanse (Fur Free Alliance) i Evrogrupe za životinje (Eurogroup for animals) kako bi iskazali svoju podršku zabranama farmi krzna u Evropskoj Uniji kao i u samoj Poljskoj.

fur

Poljska je trenutno jedan od vodećih proizvođača krzna u Evropi. Ipak, sledeći neke druge evropske države, sve veću pažnju javnosti privlači Pokret protiv krzna. Nedavno predloženi zakon mogao bi Poljsku načiniti četrnaestom državom u Evropi koja je iza sebe ostavila uzgajanje životinja zarad krzna i napustila praksu nanošenja ekstremne patnje ovim životinjama.

Ne postoji cena koja bi mogla opravdati patnju životinja koje su odgajane u ovim užasnim uslovima i ubijane izuzetnom okrutnošću, kako bi njihovo krzno ostalo neoštećeno. Izložba je prilika da saznate više o velikoj šteti koju industrije krzna nanose životnoj sredini, o javnom mnjenju i uticaju na biodiverzitet i degradaciju životne sredine.” izjavila je ovom prilikom Jadviga Višnjevska poljska političarka i članica ECR grupe.

Jaroslav Kazinski, lider trenutno vodeće partije u Parlamentu Poljske izrazio je svoju podršku zabranama farmi krzna u izjavi koja se emitovala za vreme izložbe.

Trodnevna izložba “Pošaljimo krzno u istoriju” imala je za cilj da izgradi svest o surovosti proizvodnje krzna, kao i o potrebi da se sprovedu zabrane farmi krzna na nacionalnom nivou država Evrope. Posetioci izložbe bili su suočeni sa činjenicama o proizvodnji krzna, upečatljivim fotografijama i iskustvom virtuelne realnosti na farmama krzna.

Ovo je fundamentalno pitanje koje se odnosi na okrutnost prema životinjama i zaštitu životne sredine. Ne može se reći da li je to desničarsko ili levičarsko pitanje ili je pak konzervativno po prirodi. Ovo je problem svih nas i prožima čitav politički spektar.  Moramo se zajedno baviti ovim problemom.

Ne želimo da pretvorimo životinje u predmete. To nije polu-objekat ili nusproizvod koji treba da tretiramo na način koji smo videli na izložbi. Nadamo se da u budućnosti životinje nećemo uopšte uzgajati za krzno.” izjavio je profesor Zdislav Krasnodebski, profesor Univerziteta u Bremenu i član Evropskog parlamenta.

 


Čitaj još:

furfreealliance.com/polish-meps-speak-fur-farming-brussels/

makefurhistory.eu

web stream okruglog stola u Briselu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.