Horor eksploatacije iz druge perspektive

Posted by

Cloud Atlas (2012) i Jupiter Ascending (2015) su dva filma koja bih svakome preporučila. Ne specijalno zbog radnje i filmskog žanra, već iz razloga što oba filma prikazuju uzgoj živih bića iz nešto drugačije perspektive. Prikazuju uzgoj iz perspektive čoveka kao žrtve. Iako nisu specijalno veganskog karaktera, ova dva filma na bizaran način gledaocima dočaravaju miris krvi i mesa, miris ljudskog trupla koje okačeno visi u hladnjači nedeljama. Scene u ovim filmovima u gledaocima bude jezu i strah, na kratko im pruže VR izlet u horor industrije ljudskih proizvoda.

cloud-atlas-2.jpg

Pre neko veče bliska osoba me je, nakon gledanja Jupiter Ascending-a pitala: “A šta ako nas zaista neko uzgaja i vrši sezonsku žetvu?”. Nisam odgovorila. Nemam odgovor. Ali osetila sam miris truleži u nosu dok sam gledala ove filmove (Cloud Atlas naročito), osetila sam strah i jezu pri susretu sa idejom da se horor dešava i vrsti čiji sam pripadnik.

noz

Ne mogu da budem tuđi strah. Ne želim da budem tuđi horor. Ne želim da učestvujem u žetvi života. Ne želim krv na svojim rukama. Ne želim da budem odgovorna za miris truleži koji osećaju mladunci životinja u industriji mesa i mleka. Ne mogu da uključim dizalicu i podignem telo životinje dok se iz njega izliva krv. Ne mogu da osećam miris hladnjače i dalje. Ne želim da ubijem nečiju majku i ne želim da osudim na smrt njene mladunce.

U hororu koji milijarde životinja živi svake godine, glavna uloga pripada ljudima. Horor za životinje nema srećan kraj.

Ispusti nož! Izađi iz filma. Nemoj da ubijaš. Neka dete koje si bio bude ponosno na odraslog čoveka koji si postao.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.