Konji nisu novogodišnji ukras!

Posted by

Ako ste se ikada prošetali kroz neki veliki svetski grad, velika je šansa da ste videli konje koji vuku kočije sa turistima. Konji su divne životinje, jake, pametne i nežne. Znate šta nije divno? Konji pate kada ih koristimo da vuku teret. Konjima nije mesto u gradskom saobraćaju, na asfaltu, u gužvi.

konj

Slike konja koji vuku kočije nisu uvek romantične i lepe. Nesreće se dešavaju češće nego što pretpostavljamo. One su neretko kobne po životinje, i kad se dese privuku veliku pažnju javnosti. Mnogi se pitaju zbog čega se konji i dalje koriste u ove svrhe u nekim velikim gradovima sveta.

Više je razloga zbog kojih konjima nije mesto u gradu. Izduvni gasovi, smog, gust saobraćaj, zvuci koji mogu uplašiti konja, asfaltna tvrda podloga koja može oštetiti kopita, naročito kada konj vuče teret. Konji, u kombinaciji sa gustim gradskim saobraćajem mogu imati smrtonosni ishod. U gradovima koji imaju ovu nesretnu praksu konjskih zaprega nisu retke nesreće u kojima ishod neretko bude koban – za konja ili čoveka. Konja može uplašiti bilo šta. carriage-horse-accident-9-26-13 (1)

Pogledajte snimak jednog takvog događaja.

 

Prenosimo reagovanje udruženja “Sloboda za životinje” i pozivamo javnost da reaguje.

Saopštenje udruženja Sloboda za životinje

Na osnovu izveštavanja pojedinih medijskih kuća, da će se 27. i 28. decembra 2017. godine grad Beograd vratiti 125 godina kroz istoriju i demonstrirati davno zaboravljen gradski prevoz na konjski pogon, kao Udruženje reagujemo i apelujemo na gradske vlasti i nadležne organe da ne izlažu životinje nepotrebnom stresu. Član 4. Stav 1. Zakona o dobrobiti životinja, kao osnovna načela zaštite dobrobiti životinja definiše “Načelo univerzalnosti bola”, koje podrazumeva da životinje mogu osetiti bol, patnju, stres, strah i paniku, kao i obavezu čoveka da pored očuvanja vrste brine i o zaštiti života i dobrobiti svake jedinke. 
Imajući u vidu činjenicu da ne postoji neophodnost izlaganja životinja stresu uključivanjem u saobraćaj, smatramo da aktivnosti zabavnog karaktera koje podrazumevaju ulaganje fizičkog napora životinje i mogu imati nervne posledice izazvane stresom, ne smeju biti iznad Zakona.
Takođe, podsećamo na Član 11. Rešenja o režimu saobraćaja teretnih i zaprežnih vozila kroz grad Beograd (“Službeni list grada Beograda”, br. 67/2012, 64/2014), kojim se zabranjuje kretanje zaprežnih vozila na teritoriji grada Beograda, osim na putevima u zonama poljoprivrednih površina. 

konj nesreca

Definisana ruta kretanja tramvaja na zaprežni pogon ne podleže zoni poljoprivrednih površina.
Učešće konja u saobraćaju može biti izuzetno stresno, što može ostaviti ozbiljne nervne posledice.
Nažalost, kao građani imali smo priliku da svedočimo ozbiljnim saobraćajnim nesrećama izazvanim upravo panikom i zbunjenošću konja u prometnom saobraćaju. 
Kao udruženje koje se zalaže za dobrobit i oslobođenje svih životinja, izražavamo zabrinutost za dobrobit konja u ovom slučaju i apelujemo na grad Beograd da odustane od ove nehumane praznične atrakcije, ali skrećemo pažnju i na stvaranje nebezbednog okruženja za ljude koje može imati tragične posledice.

Saopštenje možete pročitati na stranici udruženja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.