Veganstvo bez rasprave

Posted by

Zašto bi svako od nas trebalo da uzme u obzir izbacivanje životinjskih proizvoda iz svog jelovnika, odeće i kozmetičkih preparata. Etička i zdravorazumska podloga veganstva jasna je i ne može biti osporena. Ona je osnova brojnih postojećih zakona u svetu koji, za sada štite pretežno kućne ljubimce, a trebalo bi sve životinje podjednako. Bespotrebno nanošenje bola i patnje danas ne treba da podržavamo, a život psa ni po čemu nije vredniji od života praseta.

(1) Ne bi trebalo da budemo okrutni prema životinjama, odnosno – ne bi trebalo da povređujemo životinje bez potrebe.

Ovaj princip proizilazi iz zdravog razuma i osnov je svakog zakona za zaštitu životinja. Životinje ne bi trebalo da bez potrebe pate i njihovo povređivanje bez dobrog razloga je ono što se definiše kao okrutnost prema životinjama i ono što svako civilizovano zakonodavstvo zabranjuje.

(2) Konzumacija životinjskih proizvoda povređuje životinje.

Ovo je prilično očigledno kada je u pitanju meso, ali se takođe odnosi i na konzumaciju mleka i jaja. Životinje u većini slučajeva pate kao rezultat preteranog razmnožavanja, loših životnih uslova na farmama, prilikom transporta i u klanicama. Istraživanja pokazuju da omamljivanje često nije uspešno. U industriji jaja muški pilići se gasom ubijaju odmah po izleganju. Ukratko: proizvodnja hrane životinjskog porekla bazira se na brojnim nasilnim aktima usmerenim ka životinjama i velikoj količini patnje.

(3) Konzumacija životinjskih proizvoda je nepotrebna.

Da li nam je potrebna i neophodna hrana životinjskog porekla – ovde i sada? Ne u prošlosti. Ne Enuitima na severnom polu ili na pustom ostrvu. Postoje li održive prehrambene zamene životinjskim proizvodima? Ne može se sa sigurnošću tvrditi da je nešto neophodno u prisustvu njegovih održivih alternativa. Pogledajte naučne činjenice: Akademija za ishranu i dijetetiku – najveća nutricionistička organizacija na svetu – navodi u svojim preporukama stavku da je “dobro planirana vegetarijanska ishrana – uključujući i striktnu vegetarijansku i vegansku ishranu – zdrava, dovoljno hranljiva i da može pružiti zdravstvene koristi u prevenciji i lečenju određenih bolesti“. Brojne zdravstvene institucije širom sveta podržavaju ovaj stav, a postojanje miliona zdravih vegana kao i sve veći broj vrhunskih sportista na biljnoj ishrani ovo potvrđuje. Takođe “dobro planiranje” danas nije teško ostvarivo, a veganska hrana dostupna je skoro na svakom koraku.

Da sumiramo: kada bi naše zdravlje zavisilo od konzumacije životinjskih proizvoda, to bi mogao biti argument koji govori u prilog neophodnosti nasilja nad životinjama. Ali to nije slučaj. Mi ne uzrokujemo užasnu patnju životinjama da bismo sačuvali svoje zdravlje i na taj način sami izbegli patnju. Mi smo uzrok ogromne patnje milijardama životinja kako bismo, u najmanju ruku, doživeli kraktoročno kulinarsko zadovoljstvo. A najverovatnije čak ni to: U jednom eksperimentu 90% ispitanika nije primetilo da je njihov “goveđi gulaš” zapravo veganski. Dostupnost veganskih gurmanluka sve je veća. Pored svega, ovo pitanje u velikoj meri zavisi i od kulinarske socijalizacije. Niko ne želi da jede egzotične ili neobične vrste životinjskih proizvoda koji su neuobičajeni ili tabu u našem društvu (meso psa, šimpanze ili delfina). Slična kulinarska socijalizacija (habituacija) se odigrava i u veganskim krugovima. Ljudi se naviknu i zavole da jedu nešto što nikada pre nisu okusili – samo bez okrutnosti nad životinjama.

Iz ove tri nabrojane premise logički sledi da konzumacija životinjskih proizvoda nanosi nepotrebnu patnju životinjama i zadovoljava definiciju “okrutnosti prema životinjama”, iz čega sledi zaključak da ne treba da konzumiramo životinjske proizvode.


Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets

Ilustracija Paweł Kuczyński

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.