Etika krzna – Endrju Linzi

Posted by

U svom naučnom radu THE ETHICAL CASE FOR EUROPEAN LEGISLATION AGAINST FUR FARMING, prof. dr Endrju Linzi (profesor Teološkog fakulteta Univerziteta Oksford) ističe više razloga zbog kojih uzgoj životinja zarad krzna i proizvodnja krzna ne bi trebalo da bude dozvoljena.

Životinje nam ne mogu dati informisani pristanak.

Informisani pristanak znači da biće nad kojim treba da se izvrši određeni zahvat ili procedura, bude informisano o procesu u svim njegovim segmentima, o posledicama kratkoročnim i dugoročnim, o svrsi i značaju i nakon stečenog znanja da pismeni pristanak da se izvrši određena procedura ili zahvat.

Životinje ne mogu predstavljati niti govoriti u ime svojih interesa.

Iako je očigledan razlog, ipak zahteva kraće objašnjenje. Naime, bića koja nemaju mogućnost da govore za i u ime svojih interesa, zahtevaju da neko govori u njihovo ime i zastupa njihove interese.

Da govorimo u ime krznarskih životinja, da li bismo rekli da one podržavaju svoju dugotrajnu, mučnu, tešku i izuzetno bolnu eksploataciju na farmama zarad ukrasa na nečijem vratu? Bol koji životinje trpe u ovim industrijama predstavlja najteže horore ljudskog poimanja patnje koji impliciraju skidanje kože sa tela živog čoveka, kome prethode meseci gledanja drugih ljudi koji prolaze kroz to, bez mogućnosti spasa.

Životinje su moralno nevina bića.

S obzirom na to da životinje nisu moralni agenti koji upravljaju svojom slobodnom voljom, ne možemo ih tretirati kao moralno odgovorna bića. Životinje nikada svesno neće drugo biće izlagati nepotrebnoj patnji i užasavajućem stepenu bola.

Životinje su ranjive i ne mogu da se brane.

Životinje su u potpunosti nemoćne i podložne volji ljudi.

Ovaj uvaženi profesor ističe da bi praksa proizvodnje krzna trebala da bude završena. Čovečanstvo u tom slučaju ništa neće izgubiti. Naprotiv, ignorisanjem znanja koje je čovek sticao kroz dugu istoriju i ignorisanje anti-okrutnog zakonodavstva značilo bi neuspeh ljudske vrste. To bi značilo da smo odustali od borbe da eliminišemo nepravedno nanošenje boli kao društvo. To bi značilo da smo odustali od saosećajnosti i moralne osetljivosti, koju imamo razvijeniju nego druge vrste sa kojima delimo planetu. To bi značilo zabrinjavajući presedan da su komercijalni problemi i potrebe, imuni na visoku javnu moralnu senzibilnost. Ukratko, bilo koji oblik i proizvodni sistem koji izlaže životinje patnji i bolu zarad trivijalne svrhe, zahteva abolicionističko zakonodavstvo. Svojim tekstom, ovaj profesor Oksford Univerziteta zahteva od država članica EU da problematici farmi krzna pristupe po hitnom postupku.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.