Sve više biljojeda među NBA košarkašima

Posted by

Dokazano je da biljna ishrana smanjuje rizik od dijabetesa, bolesti srca i kancera, pa iako još uvek nije potvrđeno istraživanjima da ovakav način ishrane poboljšava performanse, izdržljivost i oporavak u sportu, brojni sportisti tvrde da im je izbacivanje životinjskih namirnica iz ishrane donelo upravo takve benefite. Ono što u poslednje vreme privlači pažnju javnosti je da se za ovaj životni preokret sve više opredeljuju upravo najviši ljudi sporta – NBA košarkaši.

Kyrie Irving – Boston Celtics

Irving je od ove sezone na biljnoj ishrani, prestao je da konzumira proizvode životinjskog porekla. “Morao sam da se izvučem od toga. Tako da je moja energija u porastu, osećam se odlično. Sada razumem koliko mi ishrana znači i na koji način mi koristi kako bih imao najviši mogući nivo energije i sposobnost da je održim na vrlo visokom nivou.”, izjavio je sportista nakon utakmice za ESPN.

Damian Lillard – Portland Trail Blazers

Kako bi smanjio pritisak na zglobove i snizio stres celog organizma Damian se odlučio za biljnu ishranu. Na svom Instagram nalogu Damian pokazuje kako izgleda njegova hrana danas. Ovaj košarkaški talenat očigledno ne jede malo, ali jede veganski poslednjih mesec dana. Kaže da se oseća mnogo bolje i “lakše” od kada se trudi da ne jede životinjske proizvode. Jedina teškoća po Lillardu je pronalaženje biljne hrane kada je na putu. Osim toga, posećuje sve brojnije veganske restorane i uživa u svom novom zdravijem telu.

Checking in at 190 lol… strong and fast babyyyyy

A post shared by Damian Lillard (@damianlillard) on

Wilson Chandler – Denver Nuggets

Od svih veganskih igrača NBA-a najglasniji o veganskom stilu života jeste upravo Wilson Chandler. Osim očiglednog zdravstvenog faktora, Wilsona je da postane vegan inspirisao i način na koji se tretiraju životinje, kao i dokumentarci o zdravlju i tretmanu životinja u industrijama životinjskih proizvoda. Odlučio je da prestane da stavlja “loše stvari” u svoj organizam, kako bi izbegao zdravstvene probleme koje primećuje da su zastupljeni u njegovoj zajednici, dijabetes, bolesti srca i krvnih sudova usled preterane konzumacije životinjskih proteina i masti. Za ovog igrača veganska ishrana je donela mnogo toga, lepši san, niže nivoe stresa, brži oporavak nakon utakmica, više nivoe energije i mnoge druge.

Pronalaženje veganske hrane kada je na putu je i za ovog igrača jedina i najveća poteškoća, pa iako povremeno pojede nešto nevegansko, uvek se trudi da nađe vegansku alternativu i da većinu svojih obroka bazira na biljkama.

Sjajan intervju sa ovim dvometrašem možete pročitati ovde: www.highsnobiety.com

JaVale McGee – Golden State Warriors

Ovaj igrač je od marta u tranziciji ka veganskoj ishrani i već je uticao na svog suigrača Nicka Younga da isproba ovaj način ishrane. JaVale je odlučan da istraje na svom putu ka veganstvu, iako se desi da na tom putu pogreši.

Osim ovih aktuelnih vrhunskih igrača NBA-a koji pokušavaju da izbace životinjske proizvode iz upotrebe zarad rezultata na terenu tu su još i Jahlil Okhafor, Al Jefferson, Michael Porter Jr. i Enes Kanter, kao i bivši igrači: Amare Stodemire i John Salley svi sa istim iskustvima brojnih benefita na biljnoj ishrani.

Očekujemo da ovaj trend raste zajedno sa uspesima veganskih košarkaša koji se već ispoljavaju u njihovom subjektivnom osećaju lakoće igre i energije, ali i objektivno putem rezultata. Neki igrači imali su najuspešnije sezone upravo od kada su izbacili životinje sa menija, dok su neki smanjili broj povreda i neophodnih operacija. Ne treba posebno napominjati benefite na životnu sredinu i smanjenje patnje životinja koji je sa svakim obrokom bez životinjskih proizvoda očigledan, pa se trud ovih divova ne ogleda samo u njihovom subjektivnom osećaju, performansama i zdravlju.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.