Nežni aktivizam otkačene plavuše

Posted by

“U jednom trenutku pogledala sam u svog psa, svog najboljeg prijatelja i pomislila – ako neću da jedem tebe, kako mogu da jedem druga živa bića koja imaju isti kapacitet za ljubav i radost?”

Šarmantna glumica Alicia Silverstone, najpoznatija po ulozi bogate tinejdžerke u filmu Otkačena plavuša (Clueless), strastveni je borac za prava životinja. Glumica je odlučila da postane veganka u svojoj 21. godini. U večitoj potrazi za istinom i informacijama o svetu u kom živimo, strašna činjenica o tome kako nastaje hrana koja svakodnevno iz supermarketa dolazi na naš tanjir podstakla je ovu otkačenu plavušu na odluku da prestane da i lično tome doprinosi.

Alicia je bila veganka i tokom trudnoće, a njen danas šestogodišnji sin od rođenja je vegan. Nije nikad konzumirao mleko drugih sisara ili jaja ptica, kao ni meso. Bez poseta zoološkom vrtu, bez jahanja konja, bez kožne obuće, bez krzna. Dečak meso životinja ne vidi kao hranu, jer ga nikada nije ni okusio, a njegovi slatkiši su voće.

“Mogućnost da u isto vreme uradimo nešto što je dobro za planetu, dobro za životinje i dobro za nas, deluje tako logično!”

Alicia danas ima 40 godina, i dve knjige recepata i saveta iza sebe. Obe se tiču veganske ishrane i saveta kako da poboljšamo svet. Alicia je u pravom smislu aktivista. Obraća se svakom pojedincu koji nije stigao da razmisli o uticaju njegove ishrane na druge. Podstičući svakog čoveka na promenu, pruža informacije prihvatajući ograničenja i predrasude na koje nailazi. U tom stilu je i nazvala svoju knjigu The Kind Diet, jer veganska ishrana uključuje jednu vrstu ljubaznosti prema onima koji nas ni na koji način ne ugrožavaju.

“Jedina stvar koja ima smisla kada si poznata ličnost je činjenica da si u mogućnosti da nešto promeniš.”

Na veganski život pripremilo ju je njeno detinjstvo koje je obeležila velika ljubav prema psima. Ovaj prijateljski odnos između nje i pasa podstakao je glumicu da kasnije lakše uvidi da su druge životinje na planeti takođe zaslužile našu empatiju.

Alicia Silverstone je nakon rođenja sina napisala još jednu knjigu The Kind Mama koja obuhvata teme kao što su plodnost i začeće, trudnoću, porođaj i prvih šest meseci života uz bebu.

Više o aktivizmu i knjigama Alicie na sajtu thekindlife.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.